Početna Programi Aktualno Dokumenti Linkovi
Aktualno
Kompetentni dionici – snažno partnerstvo
Projekt Reach out
Život u obitelji
Roditeljski dopust za očeve
Prevencija ovisnosti
Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
Volonteri
Prevencija nasilja u obitelji
Mladi
Aktualno » Život u obitelji
Ne postoji idealno djetinjstvo….

Ne postoji idealno djetinjstvo, naprosto zato što ne postoje idealni i savršeni roditelji, savršena djeca, savršeni vrtići, škole…dakle sve ono što u većoj ili manjoj mjeri okružuje djetinjstvo. No idealno nije ni potrebno. Ono što djetetu treba je nesavršeni roditelj koji će na svaki način pomoći svom djetetu da bude ono što jest, a ne ono što oni žele i očekuju da ono bude. Dijete postaje ono što doživljava, a to znači da treba bezuvjetnu ljubav da bi naučilo voljeti, mora biti poštivano da bi znalo poštivati… bezuvjetna ljubav znači volim te zbog toga što jesi a ne zbog toga što ja želim i što meni treba. Takva vrsta ljubavi zaštitnički je faktor i kompenzira sve pogreške koje kao nesavršeni roditelji činimo.
Ako to izostane, niti jedan savjet o odgoju djeteta neće biti uspješan niti može funkcionirati.

Za djecu je od velike važnosti da imaju roditelje koji znaju jasno izraziti „da“ i „ne“ jer je u protivnom dijete zbunjeno i nesigurno. Pošto se djeca, kao i mi odrasli, bore za svoju sigurnost ako je ugrožena ta borba onda može rezultirati povlačenjem u sebe, depresijom ili agresivnošću.

Naime, tijekom djetinjstva i odrastanja, dijete će se morati pobuniti, ne može se stalno pokoravati i biti poslušno. Da bi se dijete osamostalilo i postalo odgovorno mora biti u mogućnosti samo pronalaziti odgovore na svoja pitanja. Mi im možemo iznositi mogućnosti, ali i prepustiti im donošenje konačne odluke.

Ponekad će praviti i pogrešne izbore, ali i to je dio učenja i dio procesa stvaranja mlade, odgovorne osobe. Danas postoji tendencija da roditelji često popuštaju svojoj djeci, želeći im naravno sve najbolje. Međutim, ne smijemo brkati dječje želje i potrebe. Pošto dijete ne treba sve što želi, jasno je da kao roditelji moramo nastojati imati dobru komunikaciju s njima kako bismo i mi znali razlikovati te dvije stvari.

Roditelji također ne bi trebali rješavati sve probleme svoje djece, jer im na taj način oduzimamo moć da se zauzmu za sebe, šaljemo im poruku „ti si nesposoban, ti to ne znaš, ne možeš“. Drugim riječima, onemogućujemo ih da nauče biti odgovorni za sebe. Ako na ovakav način sudjelujemo u djetinjstvu svoje djece, omogućit ćemo sebi i njima gotovo „idealno“ djetinjstvo.DJEČJA PRAVA RAZVOD BRAKA
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM KONCEPTI SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI