Početna Programi Aktualno Dokumenti Linkovi
Aktualno
Kompetentni dionici – snažno partnerstvo
Projekt Reach out
Život u obitelji
Roditeljski dopust za očeve
Prevencija ovisnosti
Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
Volonteri
Prevencija nasilja u obitelji
Mladi
Aktualno » Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Djeca se ponašaju onako kako se osjećaju!

Mnogi roditelji misle da su discipliniranje i kažnjavanje ista stvar. Tjelesno kažnjavanje je namjerno zlostavljanje i nanošenje tjelesnih ozljeda, boli i patnje, uvijek ponižavajuće, ma kako blago bilo i sankcionirano je zakonom dok discipliniranje obuhvaća sustav učenja koji se temelji na dobrom međusobnom odnosu, pohvalama i uputama djetetu kako da kontrolira svoje ponašanje.

Kako discipliniranje učiniti uspješnim?

  • Obraćajte pažnju na djetetove osjećaje. Ukoliko možete razumjeti zašto je Vaše dijete neposlušno, napravili ste korak naprijed prema rješavanju problema. Često pomaže kada pokažete djetetu da razumijete. Npr. «Znam da si tužan što tvoj prijatelj odlazi, ali ipak moraš pospremiti igračke.»
  • Budite dosljedni. Pokušajte da Vaši ciljevi, pravila i metode discipliniranja budu svaki dan isti. Česte promjene zbunjuju djecu i ona Vas mogu početi testirati kako bi utvrdila do kuda sežu granice.
  • Granice koje postavljate bez objašnjenja ili bez obzira na djetetovu dob, zasigurno će izazvati frustraciju kod djeteta, izazvat će revolt i želju za otporom.
  • Naučite gledati na pogreške, uključujući i svoje vlastite, kao na priliku da nešto naučite. Pogreške su uobičajene u životu, umjesto da vičemo, govorimo mu kako je zločesto, bezobrazno, treba mu pomoći da ono što je loše učinio, popravi.
  • Ako dijete kaznite i ne ukažete mu u čemu je pogriješio, odgojit ćete prestrašeno, poslušno dijete, koje će to biti poslušno samo zbog straha od kazne, ali čim mu se ukaže prilika prekršiti će sve što su ga roditelji natjerali da prihvati.
  • Ponekad se treba oduprijeti potrebi da ponudimo rješenje, treba dopustiti djetetu da samo pronađe različite pristupe rješenju problema, to će mu pomoći da postane samostalnije i odgovornije dijete.
  • Važno je djetetu pružati emocionalnu podršku zagrljajem, govoriti djetetu da ga volite.
AKO UDARITE SVOJE DIJETE, UDARILI STE I DRUGU DJECU, JER ĆE VAŠE DIJETE, JEDNOM NEKOME VRATITI VAŠ UDARAC!

PLAKAT 1 PLAKAT 2