Početna Programi Aktualno Dokumenti Linkovi
Aktualno
Kompetentni dionici – snažno partnerstvo
Projekt Reach out
Život u obitelji
Roditeljski dopust za očeve
Prevencija ovisnosti
Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
Volonteri
Prevencija nasilja u obitelji
Mladi
Aktualno » Prevencija ovisnosti
Obitelj je izuzetno važan zaštitni mehanizam za prevenciju ovisnosti!

Mjesec borbe protiv ovisnosti u RH obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

Ovisnost je jedan od primarnih problema u Zadarskoj županiji. Dječaci najčešće počinju pušiti već s 12 godina, a djevojčice s 14, neki roditelji toleriraju opijanje i dozvoljavaju svom djetetu kasne noćne izlaske, ne pitajući se gdje i s kim provodi vrijeme. Maloljetnici bez poteškoća kupuju alkohol i duhanske proizvode, iako se u skladu sa zakonom prekršaj kažnjava novčanim iznosom od 150 do 300 tisuća kuna pa čak i zatvaranjem trgovine prekršitelja.

Recentna istraživanja “Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama u RH“ (doc.dr.sc. Valentina Kranželić i sur.) govore o znatnoj uključenosti mladih u kockarske aktivnosti, iako su one u Hrvatskoj maloljetnicima zabranjene, kao i o štetnim psihosocijalnim posljedicama takvih aktivnosti, te upozoravaju na potrebu šireg i sveobuhvatnog društvenog djelovanja.

Principi učinkovite prevencije problema u ponašanju mladih i rizičnih ponašanja mladih predstavljaju temelj za prevenciju kockanja mladih:
  • Razgovarajte više sa svojom djecom.
  • Pratite njihov uspjeh u školi.
  • Upoznajte njihove prijatelje.
  • Upozorite djecu na njihove obaveze, uključite ih u život obitelji.
  • Ako uočite problem, potražite pomoć stručnih osoba (nastavnika, pedagoga, psihologa, liječnika školske medicine, socijalnih radnika…)
  • Reagirajte i anonimno prijavite Državnom inspektoratu u Zadru, prodavaonice koji prodaju alkohol i duhan maloljetnim osobama.

NAVIKE I OBILJEŽJA KOCKANJA ADOLESCENATA