Početna Programi Aktualno Dokumenti Linkovi
Aktualno
Kompetentni dionici – snažno partnerstvo
Projekt Reach out
Život u obitelji
Roditeljski dopust za očeve
Prevencija ovisnosti
Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
Volonteri
Prevencija nasilja u obitelji
Mladi
Aktualno » Prevencija nasilja u obitelji
Nasilje je svaka upotreba sile, zastrašivanje i manipuliranje drugom osobom s ciljem da se ta osoba kontrolira.

Pogrešno je razmišljanje da je napad izoliran, nasilje se u pravilu ponavlja te će se bez profesionalne pomoći pojačavanje nasilja nastaviti.
  • Nasilje nad ženom je uvijek nasilje u obitelji.
  • Obiteljsko nasilje se tretira kao kazneno djelo ili prekršaj.
  • Progovoriti o nasilju koji se proživljava prvi je korak koji zlostavljana osoba može poduzeti kako bi prekinula ciklus nasilja.
Znakovi koji ukazuju da je u vezi prisutno nasilje!
Jeste li Vi ili Vaš/a prijateljica/prijatelj doživjeli nešto od sljedećeg od strane druge osobe:

1) Korištenje prijetnji - prijeti vam da će vas ostaviti, da će izvršiti samoubojstvo, da će vas pretući, da će vas ubiti, da će uništiti nešto što je u vašem vlasništvu, zastrašuje vas.

2) Omalovažavanje, poricanje i okrivljavanje - omalovažavanje samog zlostavljanja govori vam da ste vi to izazvali ili da to volite; govori vam da vas voli nakon što je vikao na vas; čini da se osjećate loše; govori vam da ste previše emocionalni; koristi ljubomoru da bi opravdao svoje ponašanje.

3) Emocionalno zlostavljanje - viče na vas; zove vas pogrdnim imenima; čini da se osjećate bezvrijedno; vrijeđa vas pred drugima; govori vam da ste glupi; čini da se osjećate inferiorno, manje vrijedno.

4) Ekonomsko zlostavljanje - uzima vam novac, vaš džeparac za svoju osobnu upotrebu; zahtijeva od vas da plaćate vaše zajedničke izlaske; kupuje vam nešto, a onda to koristi protiv vas i time vas ucjenjuje.

5) Zastrašivanje - uništava vašu imovinu, stvari; prebrza i neodgovorna vožnja; prijeteći telefonski pozivi, uhodi vas.

6) Izolacija - ne dopušta vam da izlazite s prijateljima/cama, ne sviđaju mu se vaši prijatelji/ice, kontrolira svaki vaš pokret, govori vam što ćete obući, želi da stalno budete uz njega, ne dopušta vam da razgovarate s osobama drugog spola, želi znati sadržaj svakog vašeg razgovora.

7) Nadmoć - očekuje od vas da se viđate kad god zaželi bez da vas je prethodno pitao da li vi to žalite; odlučuje što ćete raditi, gdje ćete ili i s kim ćete se družiti; donosi sve odluke, ponaša se prema vama kao da ste sluga; ne pita vas za vaše želje ili prijedloge.

8) Fizičko nasilje - uključuje guranje, šamaranje, čupanje kose, udaranje rukama, nogama ili predmetima, opekotine i sve ono što rezultira nanošenjem tjelesnih ozljeda.

9) Seksualno nasilje - odnosi se na seksualno uznemiravanje (npr. dobacivanje), bilo koji oblik seksualne aktivnosti (npr. ljubljenje, dodirivanje, milovanje...) bez pristanka druge osobe, prisiljavanje na seks, silovanje.

Preuzeto iz knjige N. Bijelić „Tamna strana ljubavi“ u izdanju udruge CESI

Ako upoznate žrtvu nasilja:
  • Iskažite joj svoju zabrinutost i razumijevanje, pomoć i podršku
  • Saslušajte je i ponudite pomoć
  • Poštujte njene odluke
  • Ohrabrite je da se obrati stručnjacima i institucijama koje joj mogu pomoći
  • Nikada ne osuđujte žrtvu nasilja
Za nasilje koje je posvuda oko nas, doslovno svatko od nas mora preuzeti odgovornosti. Nasilje nije privatna stvar niti problem obitelji, već širi društveni problem te je svima obaveza reagirati i prijaviti nasilje.
"TAMNA STRANA LJUBAVI"