Početna Programi Aktualno Dokumenti Linkovi
Aktualno
Kompetentni dionici – snažno partnerstvo
Projekt Reach out
Život u obitelji
Roditeljski dopust za očeve
Prevencija ovisnosti
Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece
Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
Volonteri
Prevencija nasilja u obitelji
Mladi
Aktualno » Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom
JEDNO od PETero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja.

Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, socijalnom statusu i religiji. Procijenjeno je da je u 70% do 85% slučajeva zlostavljač netko koga dijete poznaje ili komu vjeruje. Seksualno nasilje nad djecom može imati različite oblike: seksualno zlostavljanje u obitelji, dječja pornografija i prostitucija, namjerno dovođenje djeteta u situaciju da gleda seksualno zlostavljanje ili seksualne aktivnosti, vrbovanje djeteta za seksualne svrhe preko interneta te seksualno napastovanje od strane vršnjaka.

Sprječavanje seksualnog nasilja prva je i primarna odgovornost odraslih i vrlo je važno izbjeći stavljanje svog tereta na dječja leđa.

Možete spriječiti da se to dogodi vašem djetetu.
Ključ je u dobroj komunikaciji s djecom. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost te prijateljsko okruženje u kojem dijete nije uplašeno.
Pravilo donjeg rublja može vam biti od pomoći. Dijete nikada nije premalo da ga se nauči Pravilu donjeg rublja jer se zlostavljanje događa u svakoj dobi.

Pravilo donjeg rublja

Pravilo donjeg rublja može vam biti od pomoći, osmišljeno je kako bi roditeljima i drugim osobama koje skrbe o djeci pomoglo započeti razgovor sa svojom djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

1. Tvoje tijelo je samo tvoje
Djeci treba objasniti da njihovo tijelo pripada samo njima te da ih nitko ne može dirati bez njihova dopuštenja. Otvorena i izravna komunikacija o seksualnosti i "intimnim dijelovima tijela" u ranoj dobi, uz korištenje ispravnih izraza za spolne organe i druge dijelove tijela, pomoći će djeci da shvate što nije dopušteno. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu treba naučiti reći odmah i jasno "Ne" nedopustivom tjelesnom kontaktu, odmaknuti se od nesigurne situacije i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da trebaju ustrajati dok ih se ne shvati ozbiljno.

2. Dobar dodir - loš dodir
Djeca ne razlikuju uvijek dopušteni od nedopuštenog dodira. Recite djeci da nije u redu ako ih netko gleda ili dodiruje u području intimnih dijelova tijela ili traži od njih da gledaju ili dodiruju druge u tim područjima. Pravilo donjeg rublja pomaže im prepoznati očitu, lako pamtljivu granicu: donje rublje. Ono također pomaže roditeljima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje druge osobe prihvatljivo, uvjerite se da znaju zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

3. Dobre tajne - loše tajne
Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zbog toga je važno znati razliku između dobrih i loših tajni i stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se djeca osjećaju tjeskobno, neugodno, uplašeno ili tužno nije dobra i ne smije se čuvati - nju treba reći odrasloj osobi kojoj mogu vjerovati (roditelju, učitelju, policajcu, doktoru).

4. Odrasli su odgovorni za sprječavanje i zaštitu
Zlostavljana djeca osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasli bi trebali spriječiti stvaranje tabu tema vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da djeca znaju kome se mogu obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to valja poštivati. Djeca bi se uvijek trebala osjećati slobodno u razgovoru s roditeljima o ovoj temi.

Što učiniti kada sumnjate na zlostavljanje?
  • Ako sumnjate na to da je vaše dijete zlostavljano, vrlo je važno da se na njega ne naljutite.
  • Nemojte dijete staviti u položaj da se osjeća kao da je ono učinilo nešto loše. Ne ispitujte dijete.
  • Možete pitati što se dogodilo, kada i s kim, ali ne i zašto se to dogodilo.
  • Ne pokazujte uzrujanost pred djetetom. Djeci ne treba mnogo da se osjećaju krivima i zadrže informacije u sebi.
  • Nemojte zaključivati unaprijed na temelju malo ili nejasnih informacija. Uvjerite dijete da ćete poduzeti nešto u vezi s problemom i kontaktirajte Obiteljski centar Zadarske županije.
Više o kampanji:
www.underwearrule.org